Wednesday, 3 December 2014

MAHA 2014

Salam. Korang tau tak apa itu MAHA? MAHA adalah Malaysian Agriculture, Horticulture & Agrotourism Show yang baru-baru ni berlangsung di MAEPS, Serdang dari 20 Nov sampai 30 Nov.



Before this seriously aku memang tak penah pegi MAHA ni sebab dalam kepala aku ni mesti pameran yang penuh dengan pokok-pokok and what so on. Disebabkan keje aku terpaksa pegi. Tapi serius cakap buang tanggapan kolot mcam aku tu. MAHA bukan hanya pasal pokok-pokok ye. Macam-macam info yang korang boleh dapat. 

Produk-produk contoh makanan dari IKS yang kita tak pernah tau pun kita dapat rasa kat sini. Malahan lagi sedap aku rasa dari yang ada kat kedai-kedai tu. Harga yang jual kat sini pun lebih murah berbanding kat luar.

MAHA 2014 merupakan satu event international yang dianjurkan oleh pihak kerajaan. kalau korang pegi MAHA ni, memang jenuh nak habis round. Dari Hall A, Hall C, Dewan Bazar, Bahagian makanan and buah-buahan and tu belum termasuk mana yang nak pegi tengok rumah negeri and taman-taman, haru beratur panjang untuk naik bas. 

CIMB bukak booth dekat Hall C. Waktu hari pertama and kedua, event ni belum dibukak untuk umum lagi. Hanya khas untuk peniaga. So, waktu tu pun tak da la ramai sangat. Agak selesa untuk bergerak. Aku ni pulak keje mencarik benda makan. Asyik nak makan je. Hee.



Gambar kat atas ni performance dari group Bamboonyi dari UITM Kedah. Bayangkan dari jauh sana datang ke Serdang ni. Diorang buat persembahan muzik menggunakan buluh, angklung and tong sampah. Wah sangat unik and best! Dari start sampai habis aku kusyuk melekat tengok.

Overall lima hari aku ke sana dalam tempoh 10 hari berlangsungnya MAHA 2014. Actually dari rumah aku tak da la jauh sangat. Anggaran dalam 30 minit. Lagi dekat berbanding aku ke office, 1 jam! Hari last Ahad baru-baru ni pun aku tetap ke sana. Of course sangat pack! Pagi aku sampai pun dah kene parking jauh.




Second last day aku sempat bawak ibu sekali. Hamboi..rambang mata mak cik ni tengok macam-macam. Makanan la, benih, pokok, habis macam-macam dibelinya. Memang tak sah la pegi MAHA kalau tak membeli..:)

4 comments:

E'in said...

akak dh byk kali pegi kl.. tp xsempat aje nk jumpe mai.. :(

Anis Athia said...

anis study upm, memng dekat sangat maeps ni.. haritu pegi makan2..banyak makanan best2, semua terliur ^_^

lynndamya said...

Salam, haha MAHA memang best, haritu ofiz sy sampai buat trip nak bwk staff menambahkan ilmu pengetahuan lah konon dgn pergi ke sane..tp sy xjoin sbb ad hal..isk3..tp dpt souvenir buku nota berkulit nenas..haha best betul!

tiga lalat said...

Salam. Hee seronok gi maha.

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman