Sunday, 4 August 2013

Kuih raya in the making

Salam. Aku bukanlah manusia yang rajin sangat. Kalau masak lauk-lauk tu aku ok. Tapi kalau bab-bab nak buat biskut ke, memang aku pemalas tahap nombor satu!

Tahun ni buat julung kalinya dalam hidup, aku buat biskut rayer. Tu pun disebabkan adik aku Shera yang membebel and bersemangat waja sangat nak buat biskut rayer. Nak harapkan aku? Memang berkurun tak la.

Selama 23 tahun hidup, ni la first time buat biskut rayer. Itupun tolong-tolong adik aku ni. Biasanya kuih tunjuk je, senang. Bila dah try tu macam best pulak. Biskut ni tak la susah mana as long as kite ikut je resepi tu. Setakat ni baru biskut walnut and biskut cornflakes blackcurrant.



Dah hujung-hujung puasa ni pulak baru rajin nak buat biskut rayer. Baru dua jenis. Mana tak nya, baru start dua hari lepas. Hari ni pun nak buat lagi. See, dalam kemalasan aku ada jugak kerajinan sikit.

Rayer tinggal beberapa hari je lagi. Kesibukan memang dah hampir maksimum. Penat memang penat sampai aku rasa malas nak rayer. Tapi dah memang adat setiap tahun. Macam tu lah nak rayer.

9 comments:

Nia said...

Salam ziarah dear, gambar kuih raya yang dah siapnya ada? hehe..nak tengok juga :)

Che Rosliza Che Mat said...

woi...rajinnya...

Feenas AE said...

whoaaa .~
syiok lah ade biskut cornflakes ..
kite tak deh agi ..

Fazleyatul Aini said...

dulu akak pon malas buat biskut raya. kalau mak buat, setakat tolong tabur manik2 atas biskut je haha. tapi semenjang 3-4 tahun kebelakangan ni terrrajin. bila dah sekali buat, memang akan buat. buat sendiri puas hati sket

Liza Licha said...

best nya ada masa buat kuih sndri

Nurulee said...

i baru nak ajak mak buat kuih raya. tp tak tahu sempat ke dakkk =D

lynndamya said...

Wahhh seronok ! mcm sedap je kuihnya tu, pos sini sikit, haha...dulu sy mmg suke buat paksa mak buat kuih raya sbb nk tolg sekali, tp skang dh kerja, xsempat nk wat..tunjuk sajelah..haha :D

mazlen johar said...

wah...masih ade semangat membuat kuih raye..nnt kongsikan lah resepi sekali... ;)

Mieya Atiera said...

Mieya tahun nie, hampir kesemua kuih raya Mieya buat. Emak cuma tolong sikit-sikit je. hehe

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman