Tuesday, 9 October 2012

Life as a final year student

Salam. Minggu ke-5 sudah. Serius tak terasa. Masuk tahun akhir ni buat aku rasa berat kepala and nak cepat-cepat kerja. Minggu pertama, hari pertama kelas lagi aku dah dapat rasa aura kesengsaraan sepanjang semester ni.

6 subjek di mana kesemuanya 4 credit hours. Research Method, Strategic Management, Islamic Legal Maxims, Islamic Financial Legal Framework, Islamic Capital Market and Takaful. Sem ni ramai mereka yang memegang title 'Dr' di awal nama mengajar. Straight and kerja nak detail and detail. Tu belum yang memegang title 'Professor'. Really boring! Tersengguk kepala aku dalam kelas tahan ngantuk.

Ya Allah..bila upload pic ni baru aku tau yang aku dah super tembam!

One of the subject, Islamic Financial Legal Framework melibatkan law tentang isu-isu shariah in banking and finance. Law okeh! Benda yang paling aku benci benci benci. Macam-macam akta kami kena carik and print. Bayangkan untuk kelas ni je berapa banyak dokumen kena bawak.

Kalau disebut tentang assignment, tak da lagi istilah copy and paste walaupun seciput. Tau kenapa? Lecturer we all telah menghadiri Seminar Plagiarism and they all di provide dengan software yang will know on how much the percentage you plagiarise. Sebab tu they all akan mintak dua-dua. Soft copy and hard copy. Once they all bukak je assignment kita, the software will detect berapa percent yang you all copy and paste.

Kalau sebut soal print, banyak weh, banyak. Asyik nak print je kerjanya. Memandangkan my housemate punyer printer sedang dihantar repair, we all terpaksa print kat luar. Kalau sekali print tu sikit-sikit tak pe, kalau sampai 100++ helai? Kalau selalu? Tak ke bankrupt mak cik.

Jadual kelas jugak padat. Isnin sampai Khamis petang baru habis. Balik kelas pergi makan and beli barang or what so ever, malam baru sampai rumah. Penat memang penat. Malamnya nak bukak buku memang kirim salam. Buat apa yang wajib je untuk keesokan harinya.

Pic yang diatas situasi ketika buat kerja. Lappy tetap ada! Pic bawah meja belajar. See, meja study ada tapi tetap buat kerja kat lantai. Meja study buat tempat mencampak barang

Serius memang semester ni berat. Sedang menghampiri kemuncak untuk grad. Dalam hati punyer kau tak sabar nak grad. Nak pakai jubah again, nak genggam sekeping ijazah, tapi nak dapatkan sekeping tu la bercinta dengan semua benda ni. Sob sob....


4 comments:

Lyaa Suriany said...

teringat jaman sem 6. hehe
hazab nk settle kan research method tu
menangis

Zie Madini said...

final year ea? tak lama lg merdeka sudah kan? hehe. akan melangkah ke alam pekerjaan plak pastu..hehe

Cik Puan Fara said...

btw, fara nampak my berminat utk pakai Premium Beautiful corset kat blog FL.
kalau nak tahu details, boleh email me at fdiana83@yahoo.com/www.farrahdiana.com :)

E'in said...

good luck mai.. chaiyok2!!!

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman