Friday, 1 January 2010

Gerhana bulan separa

salam...
jumpa lagi d tahun baru..2010...
wah...im getting 20 dis year...
em...kali ni ak nk bercerita something yg lebih menarik....
u all nk tahu x??? dalam kita sume cbuk2 nk tgu new year, ada something happen yg berlaku dalam dunia cakerawala kte....iaitu GERHANA BULAN SEPARA.....
actually ak xpernah pun menyaksikan apa2 pun fenomena gerhana secara live sejak kck...
byasela kadang2 rasa malas nk tgu awal pagi ataupun memang tak tahu pun ada gerhana!!!
em...kes gerhana ni berlaku pada awal pg 1 jan 2010 pun ak tahu melalui ayah yg nak melihat sendiri secara live..ye la bukan senang nak dapat peluang kan....
berita tu ada disiarkan dalam paper utusan malaysia 31 dis 2009...
kebetulan kami adik-bradik memang sentiase tgu tahun baru setiap tahun..
so dah alang2 macam tu kitorang pun excited la nak tgok gerhana tu....
tunggu punye tunggu sampai ramai yg tertidur..so tinggal ak n alang je yg stay g...
ak on laptop n wt sedikit research n pembacaan..so ak lebih faham apa yg sebenarnya sedang berlaku...
nk tengok secara live di internet, anda bolehlah ke www.angkasa.gov.my..
kt situ andasume akan dapat tgk visual yg dipaparkan sekitar 1.30am-5.30am....
gerhana bulan wujud apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang2 bumi...
kejadian ini haya boleh berlaku ketika bulan purnama dan apabila matahari, bumi n bulan berada pada satu barisan yang sama atau sangat2 hampir...

No comments:

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman