Tuesday, 1 October 2013

Dari Maxis bertukar ke Celcom

Salam. Aku merupakan pengguna Maxis yang setia since 2006. Macam-macam nombor bertukar tapi still Maxis. Aku ada jugak guna Celcom tapi as a second number. Aku punya setia dengan Maxis tapi Maxis layan aku macam gini. Sob sob..

Aku ada kehilangan blackberry pertengahan bulan 8 hari tu and aku ada bagitau yang aku dah amik balik nombor maxis yang sama tapi aku bertukar ke postpaid. Bila di pikir balik, elokla guna postpaid, aku nak bekerja. So aku just go on. 


Dah sebulan lebih guna postpaid Maxis ni, aku jadi tak puas hati. Contoh baru-baru ni, baru je sehari aku bayar bil, tetiba esoknya bil dah RM30++. Padahal aku tak guna mana pun. Aku siap call lagi untuk set internet. Petangnya aku tengok dah RM70++. What the?? Memang aku geram. Dah la line kat rumah aku ni nak dapat punya la susah. 1 bar pun susah!

Lepas bincang semua and atas suggestion mak cik and adik sepupu aku, aku decide nak tukar Celcom. Keputusan dah nekad emi kebaikan dan duit sendiri. Hehe..

Semalam, aku telah ke Celcom di Sg Chua, Kajang. Aku mintak nak tukar dari line Maxis ke Celcom but still guna nombor yang sama. Prosesnya free and cuma kene bayar bila aku nak tambah internet. RM38 untuk 1G. Maxis hari tu RM48 1G. Nampak tak sampai beza RM10 tu. Diorang bagitau proses makan masa dalam 2-3 hari sebab kene dapat approval Maxis dulu. Aku diberi sim kad baru Celcom.


But then malamnya aku dapat mesej untuk tukar sim kad. Apa lagi, terus la aku amik sim kad Celcom tu tukarkan. Cepat je prosesnya. On je, line full! Lega aku. Line internet yang aku set pun siap tulis 3G lagi. Nak harapkan waktu guna Maxis memang tak la. Siap dapat 50MB free lagi Celcom ni.

Seriously lega dah. Bukan apa, tepon penting. Nak-nak pulak nak keje ni. Korang, ada pengalaman cam ni??

14 comments:

Nurul Farahizzati said...

belum lagi, sebab tak guna pun semua ni.. hee :D tapi, kalo bab bil ni, maxis memang jahat!!

Kakzakie said...

Kakak memang guna celcom tapi thanks god so far tak ada masalah. Kami sekeluarga ambil yg family plan. Abang majornya kakak dan anak-anak subsidiaries aje. So anak-anak yg duduk asrama sebulan bil mereka baru 5 ringgit. Nombor tak tukar walau lama tak guna berbanding kalau guna prepaid kalau lama tak guna no. tak boleh guna lagi... top-up selalu pun membazir sebab masa sekolah bukan mereka guna...

puteri airyn said...

Ada-ada.. Ayah Erin pun tukar dari maxis ke celcom.. memang maxis kapak habis.. tambah-tambah bila pakai postpaid..

Zuraidah Butang said...

sy pun dulu guna maxis...sgt tak puas hati...tak kurang 200 la byr bulan2...tatau sbb ape...kalo roaming lgk ah...mau2 tibe2 700...last2 tuka celcom...lega byr 98 fix setiap bulan...

Amoi Farah said...

Kes begini belom pernah tapi memang lebih suka guna postpaid celcom dari maxis sebab ada pengguna maxis bg taw family yang maxis nie ada hidden caj yang kita tak tahu.. Dulu pernah la use broadband maxis tapi hampehh selalu buat hal ingatkan broadband maxis lagi power dari celcom tapi sama jugak

Puan Zaniff said...

alahaii..memang ptt la tukar..duit kita tuh..kannn..slmt mengguna celcom ye..

E'in said...

then subuh2 hari whatsapp akak ckp die dh ade whatsapp blk... :p

tenku butang said...

teman masih still dengan maxis lagi.. sebenarnya celcom pun sama gak mysara.. cuma kita je jangan pilih postpaid.. pakai prepaid jea.. kalau postpaid memang diorang akan ketuk kita dengan bil yg x munasabah yg kita x guna.. adik teman dah kena dengan celcom dulu.. x guna pun bil sampai nk dekat beratus.. kesian dia..

sueMUNCET said...

maxis memang cekik darah..

jalinankasih said...

saya dah lama dah hangin dengan maxis sejak tukar ke postpaid. sblm ni pakai prepaid dr thn 2000 sampai 2012. mcm2 masalah sejak pakai postpaid ni. nak dijadikan cerita, terlupa nak byr bil dec sbb dah terbiasa wat autidebit dr acct setiap bln. tp set jan - dec jek. so jan 2014 lupa nak buat yg baru.

dpt msg drp maxis bgtau pymnt bln 12 blm dijelaskan lagi. masa tu saya kat luar then balikumah dh xingat. keesokannya dh xdpt call dgn sms.. terus byrlah xmo tangguh2.. dah sehari suntuk masih xdpt2 lagi utk sms dan call huhuhu

ps ni ingat nak tukar ke celcom gak lah. dah ada satu lg phone no celcom prepaid.. tp ok jek setakat ni.. xpernah problem pakai sejak 2001

Pengedar JSD Melaka said...

Ye maxis mmg jahat. Line teruk. Dah 4 bulan kata nak refund sbb diorg salah key in pakej. Tp still xde. Memang nekad nak tukar kpd celcom.lah. bai bai maxis yg cekik darah n penipu

Anonymous said...

Nak tanya. Kene bawa dokumen ape2 tak untuk tukar line tu?

Mysara Ab Rahman said...

Just bawak IC je

sufyan hafiy said...

Maxis x bagi tukar line,geram betol!!!!

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman