Saturday, 28 September 2013

Senang dapat kerja??

Salam. Alhamdulillah. Segala yang kita dapat tu semuanya rezeki yang datang dari Allah swt. Syukur. Kalau kita berusaha banyak mana pun tapi kalau bukan dengan izin-Nya tak jugak. Tapi sebagai hambaNya, kita kene la sentiasa berusaha.

Ada yang cakap kat aku, "Senangnya Mai dapat keje..". Tak kurang jugak macam gini, "Macam mana Mai dapat?"

Entry ni bukan untuk membangga diri atau segala bagai. Harap kalau yang pikir tak betul tu, betulkan persepsi anda. Aku cuma nak berkongsi buat yang bertanya and pada mana-mana job seeker. Sharing is caring. Tak elok tamak untuk diri sendiri je.

Aku habis praktikal 21 Jun and since after that la aku menganggur. Ada jugak beberapa interview yang aku dah pergi. Ada yang dapat tapi macam tak sesuai. First offer yang aku amik, start 17hb hari tu kat Aviation Management College as an Account Executive. Tak lama pun keje kat situ, seminggu je coz aku dapat pulak offer dari CIMB Bank. Syukur sangat-sangat sebab impian aku memang nak keje di banking industry. Almaklumla, dah nama pun diploma and degree in banking.

2 bulan setengah aku menganggur before dapat keje. Ibu ayah pun dah risau. So kat sini aku kongsikan untuk mana-mana job seeker. First, rajin-rajinla search kat online. Walaupun korang kata dah banyak kali buat tapi tak dapat jugak hasil, jangan putus asa. Tak mo tak mo. Bukak jobstreet, monster job and so on. Actually aku jumpa job CIMB pun dari jobstreet.

Second, rajin-rajin la pergi Walk-In-Interview. Memang la korang akan cakap, ramai la, leceh la, persaingan sengit la..but mana tau rezeki korang kat situ. Yang penting usaha, right? Jangan pakai redah je pergi. Prepare diri denagn segala information yang patut. Aku kalau nak pergi interview, aku akan search dulu job tu pasal apa and sikit about company. Prepare betul-betul, bersungguh-sungguh.

Third, kalau korang rasa payah nak apply through jobstreet, why not aku sangat suggestkan web mudah.my untuk korang. Klik kat 'Jobs' and pilihla lokasi mana yang korang nak. Kategori pun ada, ikut bidang korang. Jawatan kosong and macam mana nak contact company tu sume ada. Kalau korang call or apply, cepat je diorang akak reply untuk interview. Trust me.

So, jangan berputus asa. Usaha. Rezeki ada di mana-mana yang penting kesungguhan kita. Good luck!

Selagi free ni la saatnya untuk aku berjalan-jalan

17 comments:

canah jul said...

mmg susah nk cri kja even sanah pun still jobless ehh..tp alhamdulillAh awak btuah dpt rezeki awal...ehh gud luck

Fatin Fana said...

Mai, kerja rajin-rajin ye :)

Awie Omar said...

Salam sejahtera. awieomar.blogspot dengan seikhlas hati nak menjemput anda sertai game top "BLOGGER" untuk musim yang ke 4. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1, 2 & 3 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Tak perlu buat apa apa entri, hanya komen di mana mana entri blog Awie Omar dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 4 : SURVIVOR SERIES. SEGALA SYARAT DAN PERATURAN AKAN SAYA IKUTI".". Harap sudi la menyertainya. Ganjaran pasti ada untuk pemenang :) http://awieomar.blogspot.com/2013/01/blogger-4-survivor-series-pengenalan.html

Fazleyatul Aini said...

akak dulu pon menganggur kejap dalam sebulan kot. terus dapat kerja. belajar dlm banking tapi tak nak kerja banking hahaha. tapi bidang kerja yg skrg ni alhamdulillah akak suka and boleh get in to it. so takde masalah kot. rezeki ada di mana2 =)

♡ ⓒⓘⓚ ⓨⓐⓨⓐ™ ♡ ツ said...

best sangat tengok akak dah dapat kerja . alhamdulillah . memang rezeki akak . nanti saya nak ikodd jejak akak jugak nak kerja bank or salah sebuah syarikat dalam bidang account or banking :)

Cik Mun said...

murah rezeki dapat kerja ye :)

Syarafi[skyforce331] said...

info yang menarik, tapi kalau yang jenis malas nak kerja pulak cmana?

Nao Mei said...

kalau ada usaha...kan tak kemana rezekinya dik...hihi...

Masmira Masri said...

hehee.alhamdulillah rezeki kn kekadang kita xtau yg sesak2 tu lah kot2 yg kita dpt..tp mya lepas grad menganggur jodoh plak smpai dah kawen.konon honeymoon dulu alih2 preggy ohhh byk kisah dia hak2... well terima kasih sudi ke blog myaleo =)

tenku butang said...

Assalammualaikum, hai mysara, teman menang topup rm10 yg mysara sponsor.. rasanya detail xperlu kot yea.. just bg no henfon jea kan..

Ni link ga tu.. teman peserta no.74 yea.. yg menang topup rm 10 tu.. http://honeyoyeke.blogspot.com/2013/09/bravo-giveaway-by-ieyra-ghani.html

deno said...

rezeki di mana2... deno pun skrg dlm proses nak cari kerja :)

Yumida Huda said...

alhamdulillah..rezeki mysara
moga dipermudahkan urusan keje nnti
Jemput join & menangi hadiah bernilai RM550
Giveaway Butik Comel Collection

Zalin Mansor said...

kalau offer yang dapat tu lagi better, why not kan?

Puan Zaniff said...

mai dh kje ye skrg..best la..tahniah k..

mashi said...

ade kwn dekat cimb putrajaya x? sy nk tny pasal promosi personal loan... kalau ade ctct sy 0195668213

Amanina Mads said...

tahniah.. rezeki masing2 kan. tgh apply kerja juga tp smai skrg xda call lg. sabar jelah

Anonymous said...

salam awak, boleh bagitau tak macam mana process time interview dekat cimb tu?

 
FULL DESIGN:JIAKREATIFΞLT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman