Tuesday, 28 May 2013

With Hons?

Salam. Ada yang tanya, "Degree with Hons kene ada thesis ke?"..

Here, aku explain. Hasil daripada search aku, istilah kepujian itu adalah mengikut sistem pendidikan luar negara. Di Australia, kepujian diberikan kepada pengajian yang mempunyai kajian di akhir pengajian dan ia juga bergantung pada pencapaian pelajar tersebut secara berterusan semasa tahun ke-2-3.


Ada ijazah yang ada Hons and ada jugak yang tak da Hons. Ijazah yang ada Hons lebih tinggi valuenya berbanding yang tak da. But for me it depends oh how the person bawak diri dia menghadapi cabaran industri.

Kepujian bermakna anda harus membuat kajian. Kami di UiTM memanggil ianya sebagai thesis where you all kene buat research sendiri, by your own! 

Serius cakap nak dapat approval tajuk dulu pun susah. Memang akan ada orang yang buat tajuk lebih kurang kita but the way kita kupas isu tu mesti lain kan? No copy paste melainkan quote dibenarkan. Bayangkan research sendiri and kita kena pastikan research kita valid.

Thesis ni yang menentukan sama ada korang grad ke tak. Even practical dah habis pun tapi thesis tak siap, extend sem lah ye. 

Dulu aku pun tak tau apa makna kepujian ni. Saje letak-letak je ke kasi cantik? Or ikut kos ada yang letak ada yang tak da?

Bila dah sambung degree ni barulah aku tau. So, kepujian bermakna ada kajian dan dengan tersubmitnya kajian tersebut, grad lah anda. InsyALLAH..

16 comments:

Kisah Si Dairy said...

sis xbelajar sampai degree pun..huhu tak tau..but thanks sharing...:)

zatyAbdullah said...

degree kne redah FYP pulakk. haihh

Lya Colours said...

teringat zaman buat thesis, viva. huhu rindu zaman belajar. tapi nak sambung belajar lagi memang tak la. maleh sudahhhh

hafiz hafizol said...

erm.. camtu rupanyaa... Thanks for sharing this... degree saya ada kepujian hehehe :)

snf said...

seelamat berthesis:-) moga hari mendatang lebih baik.Amin:-)

rinduan citarasa said...

morning dikk

kak study smpi diploma shj.
seriuss mmg xtau

thanks for sharing

Ana Farhana said...

wahh! tenkiu for the infoo.. nice! btw, kita ada thesis.. huu

QasehnyaRania said...

ooo.. abru tahu.sbb tak blaja sampai degree pon.

good luck ye

Nabilaa Izzati ✔ said...

good luck :D
sudi sponsor ? http://nabilaizzati17.blogspot.com/2013/05/pencarian-sponsor.html

P U C A T said...

saye dah merase buat FYP during degree.perit sangat.3 malam tak tido perkara biase.
go girl!!

E'in said...

bagus nye belajar tinggi2... :)

pinky said...

ooo...akak dl belajar kat usm...sastera course xyah buta thesis... nasib baik...-)

Nurul Syuhadah said...

Good Info. Adah punye kos pun ade hons. mula2 tak phm jugak knp. but ble mya dah trangkan, baru fahham. hehe

Nazeera Yahya said...

tesis ...

wah , teringat kat abang .... disebabkan lambt hntr tesis terus kena failed ...
kasihan abg ....

wahida said...

bagus ko explain ni nok...aku pun tak tau...maklumlah, dulu belajar sampai diploma jer...huhu...

AZ Craft Creations said...


Hai..sy ada menerima tempahan kraf felt pada harga yg sangat murah..

http://azcreations11.blogspot.com/

https://www.facebook.com/pages/AZ-Craft-Creations/109353639269048

Thanks.. =)

 
FULL DESIGN:JIAKREATIFΞLT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman