Saturday, 4 May 2013

Isu follow & [TUTORIAL] : Link untuk dijejak

Salam. Wah..hari ni dah 4 Mei and esok 5 Mei. Jangan lupa tunaikan tanggungjawab anda ye..:)

Kali ni aku nak sebut tentang 'ISU FOLLOW'. First of all, thank you so much pada korang yang sudi follow blog aku. Jenis aku, aku akan follow balik sesiapa yang follow aku. Tapi, tak semuanya aku dapat follow. Kenapa? Sebab ada sesetengah blogger yang tak letak link diorang.

Paling simple, tinggalkan link di ruangan komen or cbox, so dapatlah aku jejak korang balik. 

Sometimes, aku tinggalkan pesanan macam ni kat group-group blogger :



Bila aku tinggalkan pesanan macam kat atas tu, jangan risau.. Pada sesape yang bagi link, aku akan singgah. Cuma cepat atau lambat je. Mana yang aku belum follow, aku akan follow sebab aku ni memang jenis suka blogwalking. Jadi lebih banyak blog yang aku follow, lebih banyak cerita yang boleh aku baca. Hek hek..

Kalau ada korang yang rasa, "Eh, dia tak follow aku balik pun..". Ha..cuba cek balik. Walaupun korang tak tinggalkan link or jejak pape ke, aku masih boleh carik kat widget follower tu. Tapi, banyak jugak blogger yang aku jumpa tak provide link. Link macam mana yang aku maksudkan?


Nampak tak yang aku merahkan kat atas ni? Tu lah link korang. Kalau tak da, macam mana aku nak jejak?

Nak letak link blog? Itu penting untuk blogwalking. Blogger lain boleh carik korang. Macam mana caranyer? Walaupun aku tak pandai sangat buat tutorial, tapi apa yang aku terangkan ni, aku harap korang faham..:)


Bukak dashboard and klik kat bahagian atas belah kanan tu macam dalam gambar. Then korang klik 'Blogger profile'.


Nampak yang aku bulatkan kaler hitam tu? Tu link blog aku. Korang cek, ada tak link korang? Kalau tak da, macam mana cara nak letak? Ok, just klik 'Edit Profile' yang aku dah letak anak panah merah tu.


Akan keluarlah macam yang kat atas ni. Then, klik yang link kaler biru aku letak anak panah tu. Klik kat situ ye..


Bila keluar macam kat atas ni, just klik kat blog korang tu and 'Save Settings'!

Dengan semua cara yang korang ikut kat atas tadi, sekarang ni link korang dah ada! Yeay! Senang lepas ni nak blogwalking..:)

10 comments:

Cik Mun said...

btol..letak link ye syg2 ku sekalian..senang nak follow..

Nurgaya Jusmate said...

Ngeh3.....kuo akak nya yg kt fb tu.....siap mention klik iklan...ahaks ahaks...akak pun suka bw baca2 kt blog org lain....sonokkk mcm2 info dpt....harap kita dpt jumpa satu hari nanti kan...leh kenal2 diluar alam maya hehehe....

Http://blog.jusmate5.net

dyba gula-gula said...

betol betol betol. kadang yang x letak link tu la yang paling susah nak follow dorg balik.

iu-hazirah said...

BETOL TU NK FOLLOW TAK JUMPA

Isabel Diaz said...

Kalau pakai google+ macam mana?

...iSyA Purple* said...

ha'ah... kadang2 ramai blogger2 baru yg tak perasan tentang link tu.

jeBateja said...

Oooo..itu mcm...waka...waka....baekk cikguuu

blackrosehunter said...

kalau perasan..di bahagian komen ni ada pilihan Name/URL..gunakan bahagian ini untuk komen..so tuan tanah boleh la BW balik..atau boleh la melawat blog orang yang komen tu..k..selamat mengomen..hehe

halimatussaadiah-itus said...

haah...jom follow sye ni...hihihihuhuhu

http://halimatussaadiah-itus.blogspot.com

Nana Liena said...

hehe..betul tu..kena ada link..baru senang nak jejak..
tapi yg guna google+ tu lgi sush..sebab ada yg post diaorang tak 'public' so tak dapat nak tgk link blog..profile pun private..leceh..

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman