Saturday, 24 November 2012

Menjadi blogger........

Salam. Aku mula berblogging since 2009 yakni baru ada laptop sendiri waktu tu. Mula-mula memang rasa, what is this?? Apa benda aku nak merepek/taip or what so ever. But then lepas banyak blogwalking, idea tu mula datang. Apa je yang aku rasa nak share aku taip.

Menjadi blogger selama 3 tahun ni, macam-macam yang aku dapat..

Pandangan orang. Mula-mula menulis blog bukan senang nak dapat follower. Susah untuk menarik minat orang follow blog kita, update dengan apa yang kita taip. Aku pernah tulis diary but hanya bertahan 2 tahun je. Bagi aku, blog ni open diary. Aku perlukan follower untuk bagi feedback and pandangan when I really need it. 

Tambah kenalan. Memang sikap semula jadi, aku sangat suka tambah kenalan baru. Kenal kat dunia maya pun boleh mesra kan. Boleh set date kalau nak jumpa. Diakui yang memang ada beberapa blogger yang having a good relationship with me. Kalau boleh nak jumpa semua! Serius tamak haloba... 

Membuka minda. Ayat stok-stok skema gitew. Ada macam-macam jenis penulisan blogger. Ada yang bercerita personal life, gosip, tips and macam-macam lagi. Of course apabila isu semasa timbul, aku jadi antara orang yang awal tahu. Daripada life blogger pun ada something input yang kita boleh amik untuk life sendiri. 

Improve my language. Disebabkan UiTM menggunakan full English, so aku jarang tulis apa-apa yang macam ni in Malay. Resume yang simple tu pun English kan? Dari blog la aku apply. Walaupun sometimes but I think usually aku rojakkan bahasa, but ia membantu memperbaiki penulisan in Malay. And know what? Baru-baru ni aku telah diminta menyiapkan essay 10 pages dalam masa 2 hari tentang isu semasa coz my lecturer said gaya penulisan and bahasa aku bagus. Aku jugak baru join program WISE peringkat kebangsaaan selama 3 minggu during semester break, one of the important person iaitu pegawai dari Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) puji yang ayat and pengolahan aku bagus. Kembang sekejap..^.^

Makin lama aku makin seronok blogging. Anything I can share here. Kalau bukak entry lama, automatik kepala ni ligat berputar teringat insiden lama. Baru la boleh refresh kepala otak aku yang suka berkarat ni.. Overall, I love blogging!


One of pic time WISE hari tu

3 comments:

jeBateja said...

Iyo lah....mmg mcm diari...kekadang tgk balik entri lama222..alahai....gelihati ada...mcm bodoh pun ada....ahakz

Nurhanis Zamshah said...

go go, terus berblogging! hhehe

CikZaniff said...

waa..tahniah mai..leh ajar akak bi eh.:)

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman