Monday, 16 January 2012

16 Januari..Duit syiling baru

Salam. 16 Januari. Hari ni duit syiling baru diedarkan. Pada sesiapa yang teramat suka especially pengumpul tu boleh la menukarkannya di bank-bank berdekatan. But, bersabarlah menunggu ianya tiba di tangan anda.


Semalam dalam rancangan Nasi Lemak Kopi O ada dijemput pihak dari Bank Negara Malaysia (BNM). Duit syiling baru ni lebih kecil and ringan berbanding dengan yang sedia ada. 

Perbandingan antara duit syiling baru dengan yang sedia ada

Tahukah anda duit syiling ditukar setiap 20 tahun sekali? Manakala duit kertas dalam beberapa belas tahun sekali. Ini kerana duit syiling lebih tahan lama berbanding duit kertas. Dan duit kertas menjadi tidak sah jika anda conteng di atasnya.

Pada yang masih confius tentang bagaimana dengan duit syiling yang sedia ada sekarang, jangan risau kerana ia masih sah laku. Selagi BNM tak keluarkan apa-apa notis, its still available.

4 comments:

Lya Colours said...

wah cantik. yg kuning tu macam duit syiling seringgit dulu2

Ardini Humaira said...

comelnye duit 50sen tu. tetiba rasa cam nak kumpul bebanyak syiling hehe

Iffah Afeefah said...

xsabar rase nk pegang n gne

Encik Troll said...

Hari ni 17 dah. Tapi masih tak jumpa lagi duit baru. :D

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman