Thursday, December 1, 2011

Penggemar Kafein

Salam. Anda penggemar kafein? Jika ye sila anggukkan kepala kerana anda sama seperti tuan tanah. Apa itu kafein sebenarnya?
"Kafein adalah bahan kimia aktif jadi yang terdapat dalam daun, atau biji tumbuhan. Kafein mempunyai rasa  yang sangat pahit. Kafein banyak terdapat dalam minuman terutamanya kopi, teh dan coklat. Apabila diambil, kafein akan meransang sistem saraf manusia, lalu meningkatkan kepekaan, memberikan tenaga tambahan dan tahan mengantuk."

Biasanya, student selalu amik kafein untuk berjaga malam. Tapi macam mana untuk penggemar setia yang amik sesuka waktu? Setiap pagi aku akan minum secawan white coffee. Setiap pagi okeh! Addicted! Tempat-tempat macam Old Town White Coffee tu antara yang selalu aku jejak. Kalau tak white coffee, cappuccino, late, tiramisu, mocha and banyak lagi.

Aku pernah tengok kat tv, katanya tak pe amik setiap hari tapi jangan melebihi had yang sepatutnya. Lebih dari 3 cup tak boleh. Tu berdasarkan apa yang aku tengok kat Wanita Hari Ini (WHI).

Kesan-kesan : 
  •   Menyebabkan badan kehilangan kalsium, yang mana membawa kepada risiko osteoporosis
  •  Sekiranya pengguna mengalami tekanan, atau mengalami penyakit gugup, pengambilan kafein akan meningkatkan lagi kesan tekanan dan gugup tersebut.
  •  Badan  menjadi penat dan lesu, ini kerana kafein menghilangkan rasa mengantuk. Badan yang tidak mendapat tidur yang cukup akan menjadi lesu.
  • Kencing yang kerap, pengambilan kafein akan menyebabkan pengguna selalu nak terkencing. Mungkin juga menyebabkan dehidrasi, iaitu badan kehilangan air yang banyak.

Daripada apa yang aku baca kat online, ibu-ibu mengandung tak elok amik kafein coz boleh menyebabkan keguguran. Oh God..

Perkara yang mungkin dialami penggemar kafein : sakit kepala, kepenatan, 
                                                                      panas baran

Sakit kepala and kepenatan tu sangat selalu sangat dengan aku. Emm...Entahla. Susah jadi penggemar benda yang buat ketagih ni. Mesti ada diantara korang yang ada problem sama macam aku kan???

Anyone boleh bagi solution? Apa cara terbaik untuk stop?

7 comments:

Ardini Humaira said...

dni penggemar kopi... huhu

mysara said...

same la kte..:)

Juliet_iRa~" said...

eheee...cuba minum milo la plak..hee

xpon susu kee??

tp kan ira xleh minum susu putih..huu

Fuadah said...

As salam,

Saya seorang peminum kopi yang tegar : )
Tapi selagi tidak melebihi yg sepatutnya, rasanya tak mengapa.

Anyway, caffeine actually does a wonder to both mind and body. Just make sure you don't over doing it!

Good luck!

mysara said...

ira : milo..mai tak berapa suka milo panas..hehe..but its ok, boleh try utk tukar kan...

mysara said...

fuadah : thanks dear..i hope so..hehe

rara pinkmafia said...

vahhhh thanks for info.sy pasti takkan amik kalau preggy nt.

 

Full design Template by Jiakreatifelt.com