Tuesday, 6 December 2011

Pelajar di 'Lecture Hall'

Salam. Majority you all ramai yang study lagi kan? Macam mana suasana dalam dewan kuliah korang? Berbanding dengan suasana ketika tutorial.

Semalam aku ada lecture class. Dalam dok dengar apa yang lecturer membebel kat depan tu, aku tengok gak kiri, kanan, depan, belakang. Pusing sana-sini. Macam-macam gelagat. Meh aku cerita.

Dari 100%, berapa ramai je betul-betul dengar apa yang disampaikan? Nak tahu yang lain buat apa...

sumber ikhlas : mak cik google sponsor!

1) Tidur
Ha..Golongan ni sangatlah ramai. Kepala dah terlentok kat atas meja. Tidur lena punyer. Yang tido ayam pun ada rasanya. Obvious! Memang nampak benar. Aku rasa diorang ni dah tak kisah apa benda dah. Kesian lecturer membebel kat depan tu.

2) Main game
Ada yang tangannyer aktif di handphone. Mula-mula aku ingatkan mesej. Bersms ketika kuliah lagi ramai. Standard. Haha. Rupanya main game. Amboi, seronoknya..

3) Berbual
Or dalam bahasa pasar, borak. Borak dah macam kedai kopi. Macam-macam cerita keluar. Kalau aku selalu borak ngan member pasal, "Korang, lepas ni nak makan kat mana?" Hehe.

4) Buat tugasan lain
Kuliah subjek lain, kat tangan buku subjek lain. Memang ramai yang buat macam tu. Biasanya masing-masing siapkan keje untuk kelas berikutnya. Tak da yang nak fokus or dengar apa yang kat depan pun.

Benda-benda ni antara kelemahan bila kuliah class. Bila dah sume duduk dalam dewan kuliah tu, dengan ramainya, ingat student nak dengar ke? Bukan tak da yang fokus and dengar, tapi percentagenya kecik je. Tu pun orang bahagian depan je.

For student, kuliah class relax coz tak perlu nak kerah otak sangat macam tutorial class. Tak perlu nak take note sangat. Sampai bila lah benda cam ni akan berlarutan agaknya?

Nota kaki : One more, serious kuliah class sangat memboringkan. Haha.

5 comments:

erleena said...

aha betul sgt ! kuliah ramai org , lect pun xdpt nk kontrol kite2 nieh , ksian kt lect ble stdent mcm tuh =.=

Lya Colours said...

teringat dulu uitm segamat, nak pergi bilik kuliah yg kat atas bukit tu. apa nama ek bilik kuliah tu. lupa dah. yg dekat dgn masjid tuh. peh nak naik tangga dia if dari admin, boleh semput. gila punya tinggi. tapi 3 thn dok mendaki tangga tu, tak kurus2 gak.hahahaha

mysara said...

erleena : aah..lect pn xbley nk kata apa dh...

mysara said...

kak lya : dewan kuliah tu nama dye LT..aah..mmg, semput nk nek ke atas tu...terpaksa berchenta ngan tangga tu..hehe

nur atiqah wahida said...

standard la tu..kt kelas biasa pn dah borak macam kt pasar,tambah la dalam dewan besar gedabak tu.
kesian lecturer..

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman