Tuesday, 6 December 2011

Community Service

Salam. Secara ringkasnya, CS. Pada 3/12 bersamaan Sabtu baru-baru ni, my class telah mengadakan CS programme at Masjid Kg Tasek, Segamat. CS is one modul yang we all kena lengkapkan for Personal Development subject. Wajib!

Seawal 7.30 pagi kami dah berkumpul kat Masjid Gemereh. 7 kereta berkonvoi ke Masjid Kg Tasek. Sampai di sana, sarapan and taklimat sikit, kami membahagikan tugas mengemas. Gotong-royong dan tuan tanah di bahagian dalam. Ingat keje senang ke? Banyak benda kena susun, berhabuk sana-sini, vakum tak berapa elok and so on. Tu la antara benda yang we all kena hadapi. Memang berpeluh *rasanya boleh turun berat..hehe* but its fun.

Yang lain, di bahagian luar, dapur, toilet and so on. Bahagian luar more to mengecat. Aku memang tak pandai mengecat so aku tak amik part ni. Tak pasal-pasal entah apa-apa jadi.

Habis sume dalam 12.30 tengah hari. Tak payah cakap la sisa-sisa tenaga yang tinggal. Then, memenuhkan perut dengan masakan kampung. Awesome! Sedap! Gulai daging, ikan goreng, sambal belacan and ulam-ulam. But betapa teruknya tuan tanah bila satu jenis ulam pun tak amik!

Perut penuh, hati senang, Zuhor pun masuk. Its time for solat. Solat berjemaah then barulah bersurai.

Before balik, sempat lagi budak-budak ni petik rambutan kat situ. Tak pe dari tak bermakan *dah mintak izin*.

Now, biar gambar yang bercerita..

Kami baru sampai..Sol, Ayu, Anis, Me

Ni la masjidnyer..Kecik je..

Bahagian dalam

Duduk dulu. Pandang sana-sini before nak proceed

Hero-hero Islamic Banking Class 3C

Tuan tanah enterprem lagi! With from left, Kak Aina, Maz and Kak Nina

Gadis-gadis di dapur. Rajin mereka! :p

Khusyuk mendengar penerangan sebelum kerja-kerja pembersihan dimulakan

Zam @ Cikgu mengecat

Gadis-gadis juga mengecat tau!

Kasi bersih longkang tu ek

Lipat-lipat

Ucapan terima kasih dari wakil masjid

Kami sebelum bertolak balik

Overall, sangat lega bila CS kami berjaya dilaksanakan. DONE! Banyak dugaan before this. Kalau nak cerita satu-satu pun tak habis. Asyik kena extend je. Alhamdulillah..Semuanya dah selesai. Nafas kelegaan dilepaskan!

3 comments:

sea_lavender said...

teringat program sma mcm ni jgk d Melaka~
combination uitm n9, melaka dan johor =D
d bln ramadhan ~~

mysara said...

wah...sronoknyer...
msti g best ramai2 kan...;)

Cik Kamoo said...

Rajinye mereka!! he he

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman