Wednesday, 30 November 2011

Transaksi sewaktu solat Jumaat

Salam. Walaupun hari ni bukan hari Jumaat, tapi tiba-tiba otak aku memproses untuk mengupdate tentang perkara ni.

Tak tau la ramai yang dah tahu, atau ada yang tau tapi buat-buat tak tau. Apa-apa pun, kita berkongsi ilmu. Sharing is caring. 

Solat Jumaat pukul berapa? Semua tahu kan? Time bila?


Perasan tak sewaktu solat Jumaat, banyak kedai yang tutup. Kalau kat tempat aku, ada sesetengah kedai tu tutup terus hari Jumaat. Terfikir kenapa?

Para pembaca, sebarang transaksi jual-beli yang melibatkan kaum ADAM ketika solat Jumaat adalah HARAM. You know 'haram'? Kalau buat berdosa. Ya Allah..Tapi kenapa masih ramai tak sedar? Pada yang belum tahu, hari ni anda tahu. Kalau nak evidence, boleh bukak tafsir Al-Quran, Surah Al-Jumu'ah ayat 10.

Ada jugak yang macam tak berapa berpuas hati bila aku letak statement ni kat facebook. So, aku prove kan dengan ayatnyer.

Bukan apa, dah selalu sangat aku tengok kaum adam melepak kat kedai makan entah berapa lama, borak sana--sini macam tak da apa-apa waktu solat Jumaat. Tu belum termasuk yang berpusu-pusu berebut amik nasi. 

Bagi kaum hawa yang menjual barangan atau apa sahaja pada mereka, anda dikira bersubahat. So, sama-samalah kita beringat.

Nota kaki : Belajar Islamic Banking buat aku sedar banyak benda. Banyak sebenarnya ilmu yang kita tak tahu dan perlu belajar lagi terutamanya berkaitan agama. So, dari semasa ke semasa, aku akan update mana-mana entry yang berkaitan untuk korang. Sharing are caring and loving..:)

6 comments:

Aku Mad said...

nice entri :) .. asal negara m'sia ni tak cuti pada hari jumaat ea..

Ardini Humaira said...

tu la tengok waktu khutbah diorang rilek lepak kedai makan... ape nak jadi la lelaki zaman skang

mysara said...

susah nk cakap kn..
harap2 diorg sedar la..

nur atiqah wahida said...

kat cni memang kedai tutup hari jumaat..tmbah2 time solat jumaat..memang tutup semua.

ILA HonEyBuNNy said...

ahhh betul tu...

tu kalau hari jumaat mama ila xnak shopping sgt...lepas jumaat xpa..;-)

Aku Mad said...

saya suka entri ini :)

http://www.akumad.com/2011/12/entri-pilihan-akumad.html

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman