Monday, 18 April 2011

Tak salah menjadi 'Orang Kampung'

Salam. Asal mana? Ada satu persoalan di situ. Malukah anda menjadi orang kampung? Salah ke? Ada cacat cela ke?


Aku tak malu untuk mengatakan yang aku orang kampung. Dulu waktu kecik aku duduk bandar sampai umur 4 tahun. Ala, duk Kajang, Selangor je pun. Lepas tu family pindah ke kampung duduk dengan atok nenek. Ye la, sape nak jaga orang tua. So, sampai umur 21 kini aku membesar di kampung.

Aku mengaku aku bukan seorang yang lasak, main pasir, panjat pokok or what so ever. Tapi, kehidupan di kampung tu best. Environment dia tak payah cakap la. Nak nak sekarang aku yang duduk hostel kat Bangi tu. Excited bila nak balik kampung hujung minggu.

Ada sesetengah pihak yang memandang serong terhadap orang kampung. Teruk sangat ke title 'kampung'?? Apa, atok nenek moyang dia buka berasal dari kampung?? Kebanyakan orang yang berjaya sekarang asal dari orang susah jugak..ada yang orang kampung je asalnya.

Kampung atau bandar pun asal anda bukan menjaminkan kehidupan masa akan datang. Setiap orang berhak mencorakkan kehidupan sendiri.

Jangan kerana kehidupan selesa yang dimiliki sekarang anda menghina golongan lain. Ingatlah, dunia hanya pinjaman sementara.

p/s : entry bukan bertujuan untuk menyindir sesiapa..hanya mengingatkan pada diri sendiri dan ditaip berdasarkan pengalaman..

8 comments:

KatekateKite said...

orang kampung lagi kaya dari org bandar.

orang kampung dok umah sendirik, besar pulak tu, tak payah sewa. org bandar, umah sewa, kecit, laman pon takde.

orang kampung ada kebun, ada tanah, ada sawah, ada sawit, ada pokok getah. orang bandar, hanya ada pejabat yang berhawa dingin tetapi makan gaji.

orang kampung boleh tanam sayur belakang rumah, orang bandar tanam cili pun dalam pasu =p

ok, tu je dulu, sbb dh panjang sangat,nanti ade orang saman! =D

mysara said...

haha..
xda yg saman pn...:p

yup..tu dikira kaya gak tu...;)

kodok said...

saya orang kampung! nanti kawin pun saya nak duduk kampung!!

***haha dengan banggenye tetibe pulak.. <--oke saye jengah blog ni lalala.***
[^ -- ^]

jeBateja said...

kita sokong jer komen KATE2KITE tu....nak2 time gotah mahal ni....rasa nak balik kampung jerk....adehhh.....best oooo....

mysara said...

kodok : wah..fikir smpi kawin ni..:p

mysara said...

jebat : ikut getah plak ek...
kt kampung ada mcm2 sumber rezeki..;)

adawiyah rahman said...

stujuuu~
kampong ade byk bnd yg kt bndar takde.
antrenye kt kampong org dye ramah tamah.smpi ujung kampong knal.kat bandar ade?
takde.
tinggal sebelah umah pon lom tntu knal :P

kat bandar byk la kemudahan.trnsport xyah ckap.
hiburan banyak.
risiko pon besar.sara hidup pon tinggi! :P

kampong ke bandar ke.kita satu malaysia maa :P

mysara said...

yup! satu malaysia..:)
hehe

 
FULL DESIGN:JIAKREATIF╬×LT™ Copyright to:Mysara Ab Rahman